Hem
Hem
Fakta
Referenser
Priser
Beställ
Köpvillkor
Vanliga frågor
Om oss
När … borta
Andra produkter
Arkitekter
Fakta
Referenser
Priser
Beställ
Köpvillkor
Vanliga frågor
Om oss
När … borta
Arkitekter
VANLIGA FRÅGOR

1 - Hur mycket kostar fönster i förhållande till väggen med samma storlek. (svar ca 3 gånger mindre)

Våra fönster är billigare än väggen som skulle ha byggts istället för fönstret. Vi har jobbat precis med ett projekt. Kunden var orolig att det blir väldigt dyrt sedan det finns många fönster i det nyprojekterade huset. Samtidigt en av kunderna som bygger hus, har kommit fram till att ”våra” fönster är billigare än väggen de ersätter. Nu har jag tagit mig tid och tittat lite på den frågan. Jag pratade med en byggare som räckande snabbt att en yttervägg 1,570 m bred och 2,700 m hög som sättes upp av två snickare.
en hel dag á 300 sek/h exklusive moms = 16 h x 300:- = 4 800 + material ca 5 000 – 7 000 :- det ger ca 10 000 – 12 000:-.”våra” fönster kostar alltså mindre. Ett fast parti i den storleken kostar 3 570 exkl. moms ( feb 2008 )

2 - Varför gör man 3-glas fönster om man klarar U värdet med 2- glas

Elitfönster gör 3-glas fönster för att uppfylla U-värde kravet. Vi har nästan samma värden med 2- glas. Med 2-glas är det hälften så mycket fönster putsning plus att vi inte har trä i våra partier och då är de underhållsfria, de inte kan torka ut, behöver inte övermålas vår 5-år osv. Företag som bygger 3- glas fönster uppnår ett U värde* på 1,1 – 1,3 Samma företag gör 2-glas fönster med U värde på 1,7 – 1,9. Våra fönster uppnår U värde
på 1,2 – 1,4 vid 2- glas och kostar ca. 4 gånger mindre *U värde – berättar om materialets egenskaper och dess isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde desto bättre isoleringsförmåga.

3 - Hur ser fönstren ut?

På hemsida www.zodiak.se kan du se referenser eller på Rotnäsvägen 94 i Huddinge monterade i huset.

4 - Kan man få mer info om era fönster?

Gå på tillverkarens hemsida www.aluplast.de det finns engelska sidor. Här kan du se beslagen www.winkhaus.de

5 - Vad är leveranstiden?

Produktions tid 15 arbetsdagar (minus några dagar under Påsk, Jul och några nationala dagar i Polen bl.a. 1maj och 3 maj) = annars 3 veckor + frakt 1-7 dagar (till Norrland kan bli mer)
om ej annat är överenskommet. Vid speciella beställningar t.ex. lackerade, sneda, rundaprofiler, bågar, härdad, laminerad glas, manuellt arbete m.m. tillkommer ytterligare tid.

Vi har påbörjat samarbete med Europas största underhållsfria fönster producenter för att de deras produktions tid inkl. leverans är en och en halv vecka, geler största svenska städerna. Frakten till Norrland kan tå några dagar till. Deras profil heter IGLO 5

6 - Finns det några begränsningar i storlekar?

Den högsta fönsterdörren vi tillvärkar med garanti är 2,4m. Vill man ha ett glasparti från golv till tak som är t.ex. 3 m hög, läser man det med glas ovanstycket eller tjockare glas, se exempel. Alla storlekar tillhandahålls, vi har inga standardmått med vissa (höjd bred) begränsningar. En annan begränsning är glasstorlek. Det högsta glaset som kan tillverkas i Europa är 3200m. Det minsta runda fönster vi kan ”kröka” är 70cm i diameter, karm yttermått.

7 - Har ni träfönster?
Ja det har vi har t.o.m vunnit med VELFAC men vi tillhandahåller ogärna träfönster sedan vi inte har konkurrenskraftiga priser i motsatsen till underhållsfria fönster med stålkonstruktion inne i bågen eller varm aluminiumfönster.

8 - Varför van ni med VELFAC fönster
VELFAC offererade träpartier med aluminium på utsidan. VELFAC har många begränsningar som gör att jag trots allt är mer intressant.
VELFAC har inte entré dörrar. Det går inte att köpa VELFAC-s entrédörrar i Sverige. Det innebär att ytterdörrar kommer att skilja sig ifrån resterande. – en stor miss. 
De har inte heller ”täta” förrådsdörrar – en stor miss.
VELFAC
-s ”hela” runda fönster är ej öppningsbara. de ända öppningsbara runda de har, måste delas i två halvor ca pris 11-12 000 plus moms.
Inga PIVÅ hängda – en stor miss.
Jag offerter tre stycken runda fönster PIVÅ hängda 650mm minimum diameter VELFAC har varken tre spåriga skjutpartier eller vik partier. Bredaste skjutdörr är 1485 mm bred. – en stor miss.

9 - Inbrott - Hur inbrottssäkra är PVC fönster.

Fabriken, ALUPLAST eller WINKHAUS har inga bra svar.

Nu en av mina säljare har skickad denna länk gjord i England.
6,5 minut försöker en kille "öppna" ett PVC fönster utan att lyckas.
Min kollega (en svensk kille) säger att han "öppnar" ett trä fönster på 2,5 min.
Han började sin karriär som "rivnings kille" så han vet vad han pratar om.

Vi har kommit överens att när tillfället kommer skall han göra ett försök med ett trä fönster och filma detta.

Vi har fyra inbrottsklasser inom WINKHAUS beslag. Tyvärr har jag ingen aning vilken klas är PVC fönster på filmen.

Jag undrar om du skall göra liknande försök med dina trä fönster när du skall plocka bort dem och filma detta.
Jag funderar över att samla på sådana filmer där kunderna på tid bryter sig in i fönster de skall ändå ta bort.


En del har kommenterat att det skulle varit enklare att slå glaset men kollega Robert som skickade länken anser att bryta sig in är det tystaste sättet, och alla har inte larm.
Jag vet inte, har ingen uppfattning om inbrott.

Samtidigt är det väldigt roligt att få tag i denna film sedan innan kunde jag inte svara på de frågorna, alltså hur PVC klarar sig.

En kvinna som ägde fönsterfabrik bearbetade att hon hade hela huset bestyckat med PVC fönster och en pampig altan dörr i ek och tjuvarna togs sig genom trä dörren.
Jag mins inte om de har försökt bryta sig igenom PVC eller av erfarenhet valde trä dörren.
Jag trodde inte helt på kvinnan sedan hon tillvirkade PVC fönster och kunde hitta på historian. Därför har jag aldrig berättat den för någon annan.
Nu kan jag göra det

kolla länken nedan

6,28 Minuter :)
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=fvwp&v=KfnoWtpzYfE

10 - Fönsterdörrar helt överglasade uppfattas av de flesta som den härligaste lösning. De släpper obegränsat utsikten in i rummet. Samtidigt är det så att en hel överglasning har sina tekniska svagheter. Fönsterteknologen förespråkar en liggande (horisontell, vågrät) balk som håller dörrbladen på plats sedan utan balken har de tendens till att de stående (lodräta, vertikala) dörramar skapar en svag bananform.

Även om en sådan dörr lämnar fabriken helt rätt har den tendens att buckla ut sig under transport och speciellt under avlastningen och hantering av snickare som inte känner till denna svaghet. En sådan snickare helt omedvetet när han tar i en sådan dörr för att bära den från lastbilen till huset drar oftast ut ramarna och bananform uppstår.

Även om våra fönster är uppbyggda av styv PVC förstärk med stålrår i varje karm och varje ram, har de fortfarande tendens att skapa en svag båge - bananform i de fallen när en ram på 2,1 m längd inte har något stöd i form av liggande balk.

Om ni anlitar våra montörer vet de hur vid montage justera denna utbuktning.

Monterar man sina fönster själv eller med hjälp av en duktig snickare som ändå inte känner till svagheten av fönsterdörrar utan uppstyvande balk, kan man försöka rätta till felet själv på följande sätt.

Det första man kan göra är att med gummihammare slå mitt i dörramen för att motverka utbuckning.

Om det inte hjälper tar man bort den lodräta glasningslisten, plockar bort kylarna mellan dörrbladet och glaset och igen med gummihammare rätta till bladet. Kylarna måste tilbaka fast denna gång inte samma höga men lägre.

Detta skall egentligen göras av en behörig montör. Sedan felkalibrerat dörr kommer så småningom att ställa till problem i beslagen. Hur man gör, något montören lär sig under många år arbete med fönster, går inte att lära på det sättet.

Hjälper inte det, får man inkalla våra montörer som löser problemet på ganska kort tid.
Våra fönsterdörrar är väldigt lätta att justera med förutsättning att man kan och vet vad man gör.

Tyvärr händer det, som tur väldigt sällan, att kunden vrider på justeringsskruvarna helt vild, och när dörrar öppnas och stänges med felaktig justering kan det skada, på längre sikt, beslagen och dörrar.

Anlita i så fall våra montörer. Kostnaden blir mycket lägre om man väger det emot skadade, otäta partier plus masa irritation och värmeförluster.

Vi säljer fönster sedan 2005 och hittills ingen har klagat på bananformen utom en enda kund i Skåne. Ändå är vi medvetna om problemet sedan en av vara medarbetare har en pardörr som har denna bananform i dörren som monterades 2008 men har aldrig uppfattat det som ett problem . Man skulle kunna säga att "skomakarens barn går utan skor". 

 

z o d i a k @ z o d i a k . s e
z o d i a k @ z o d i a k . s e