Hem
Hem
Fakta
Referenser
Priser
Beställ
Köpvillkor
Vanliga frågor
Om oss
När … borta
Andra produkter
Arkitekter
Fakta
Referenser
Priser
Beställ
Köpvillkor
Vanliga frågor
Om oss
När … borta
Arkitekter

FAKTA - Testfönster hos SP i Borås

Hos SP, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, sitter tretton olika
Fönsterkonstruktioner i en och samma fasad sedan årsskiftet 1994 / 1995. Fönster sitter i hus 2 på SP i Borås och ger en unik möjlighet för var och en att med egna ögon jämföra hur olika material och fönsterkonstruktioner åldras.

När de befintliga träfönstren i ett av husen blev så dåliga att de måste bytas ut
beslutade man att sätta in olika fönster i en fasad och använda den som ” testfasad ” . En unik möjlighet att på nära håll studera hur olika konstruktioner påverkas av tidens tand. Fasaden är orienterad mot sydost och är mycket utsatt för väder och vind. Materialen i de nya fönster är trä, trä med utvändig beklädnad av aluminium, styv metallförstärkt UNDERHÅLLSFRIA
ej PVC samt aluminium. Fönstren har besiktigats fyra gånger, senast sommaren 2004. Hela projektet fram till och med

Den tredje besiktningen år 2000 dokumenteras i SP rapport 2001:31. När det gäller åldrande och utseende konstateras att ” UNDERHÅLLSFRIA komposit PVC fönster inte uppvisar några synbara tecken på färgförändringar ”.För andra material visar besiktningarna att konditionen på ytbehandlingen har stor betydelse för fuktkvoten och att uppställningsbeslag i form av stormhakar påverkar beständigheten negativt. Vid besiktningen 2000 konstaterades att ” fönstren av trä med utvändig beklädnad av aluminium var däremot torrare ”. Detta är givetvis inget problem för UNDERHÅLLSFRIA komposit PVC fönster eftersom de inte kan ta upp fukt.

z o d i a k @ z o d i a k . s e